19 Aralık 2021 Pazar

Nikah nedir?

Nikah fıkhi bir akittir. Fıkhın temel destekçisi tefekkür, tedebbür, teemmül ve tezekkürdür. Eğer müslüman bir topluluk (cemaat) içinde yaşamıyorsanız akdi kurarken çevrenizden gördüğünüz müsbet desteği akdi devam ettirirken göremezsiniz. Çevre adeta yok olmuştur. Siz bir Köroğlu bir Ayvaz kendi halinize bırakılırsınız. Fakat o da nesi? Köroğlu ile Ayvaz akdi feshedeceğini açıklamaya görsünler! Herkes bir yerden eline bir ayet bir hadis alıp çıkagelir. Aman der, yaman der, itmen guzum yapman der. Bütüncül bakıştan uzak, “toplum” denen aslında var olmayan şeyi ayakta tutma çabasının eseri bu batıl tavır İslam’dan fersah fersah uzaktır.


İki kişi arasındaki akitteki meselelerin çözümü fıkıhtadır. Ne demiştik tekrar edelim. Fıkhın temel destekçisi tefekkür, tedebbür, teemmül ve tezekkürdür. Elimize aldığımız ayetlerle hadislerle insanları dövemeyiz. Kendisine vahyedilen ayetlerle insanları ta’netmeyen, incitmeyen Rasulullah’ın (sallallahualeyhivesellem) ümmetiyiz. Mübarek ağzından hayra teşvik düşmezdi. Elbette insan olmaklığından ötürü çoğumuzun hayatı boyunca karşılaşmadığı ve belki de hiç karşılaşmayacağı derecede büyük üzüntüler karşısında kızgınlıkla birkaç söz de dökülmüştü mübarek ağzından. Biz O'nun mübarek cümlelerinin yüzde doksan dokuz nokta doksan dokuzunu teşkil eden cümleleri şuraya koyup kolayımızacgeliyor diye azıcık sözü ile hareket edemeyiz. 

Tefekkür, tedebbür, teemmül ve tezekkür. Bize elbet bunlar gerek. Daha derin düşünme metodları. “Biz bu akdi sürdürmek istiyoruz ama baş edemiyoruz bununla” diyorsanız Gönlü İslam ile kuvvetlenmiş bir Klinisyen, Terapist, Aile danışmanı veya size en yakın Müftülükteki Aile ve Dini Rehberlik Bürosuna gidilir. 

Bu cümleleri elektronik posta adresime gelen yüzlerce soruya cevaben yazdım. İnsanın insanı dinleyerek anlaması zaten zorken yazışarak anlaşması hem de sadece bir tarafı dinleyerek meseleyi anlamaya çalışması imkansız hale geliyor. Rabbim hayırlara çıkarsın. 

Ben de ADR Vaiziyim. Fakat benim rehberlik randevularım, sohbetlerim maalesef 2023 Ocak ayına dek dolu. Kitaplarımın imzası ve kitaplarım üzerine söyleşiler için elektronik posta adresime (mervesafalikoglu@gmail.com) üzerinden ulaşabilirsiniz.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder