4 Aralık 2021 Cumartesi

500T

Asgari ücretle geçinmeye çalışan kişileri eşya ve kıyafetleri ile yargılamak toplumsal sorunun ne olduğunu hiç anlamamış olmanın veya görmezden gelmenin işareti. Bir kızın mehri belirlenmedi ise ailesi ve çevresindeki kadınların mehrinin ortalamasınca mehre hükmedilir. Farz olan zekat ve fitre dışındaki sadaka miktarı kişinin maişet kaynağı ve çevresinin maddi durumuna binaen tavsiye edilir. Yaşanılan çevre, hem farz hem müstehab amellerde belirleyicidir.


Asgari ücretle geçinmeye çalışan kişi elbette aç kalmayabilir.Soğan ekmekle doyabilir.Fakat ona bunu hatırlatmak hem abes hem kerihtir.Herkesin kıt kanaat geçindiği bir vakitte belki bu hatırlatma yerinde olabilirdi.Fakat bizler bakkala ekmeğe gitmenin üşenilecek bir eylem oluşunun reklam edildiği çağda yaşıyoruz.

Denilebilir ki"semtler arası maddi uçurum var,asgari ücretle geçinmeye çalışanların komşuları da kendi gibi,nereden görecekler ki". Esenler'in, Güngören'in, Bağcılar'ın arka sokaklarına gitmediğinizi varsayıyorum.Esenyurt'un kentsel dönüşüm görmemiş mahallerine de.Be mübarekler, hayatınızda bir kez olsun 500T'ye binmediniz mi? D-100 üzerinden güzergah süren herhangi bir İETT hattı da olur. İnsanların yüzlerini,bedenlerini hiç mi incelemediniz? Yorgun yüzlere şefkatle bir kez olsun bakmadınız mı? Kamburları da mı dikkatinizi çekmedi? Yorgun yüzlerin vızır vızır geçen kuryelere bakışını yakalamadınız mı hiç? 

Hadi onu da koyun kenara. Sokak röportajlarına şefkat gözlüğü takarak şöyle bir bakmadınız mı? Derneklerin, vakıfların, partilerin kadın ve gençlik kollarının, devlet kurumlarının manevi çalışmalarının etki edemediği, maddi kaygıların her türlü manevi hissi öldürdüğü o canları fark etmediniz mi? 

Denilebilir ki, birçok sokak röportajında insanlar şımarıkça davranıyor, elhakk, doğrudur. Peki şımarıklık kendisine hakaretle yaklaşan birini gördüğünde yok olur mu? Orada çözüm cedel değil, cahile selam verip uzaklaşmaktır. 

Uçurum her zaman vardı. Bugün sorun, şehir hayatı ve sosyal medya dolayısıyla uçurumu görmezden gelmenin imkansızlığı. Bu uçurumun kapanması için,
zekâtı tam vermeliyiz.
bir girişim kurmaya niyetlenen müslümanları "para peşindesin" diyerek itham etmemeliyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder