23 Kasım 2021 Salı

Değerler eğitimi nânesi.

"Değerler eğitimi" nânesi gavurcadan çeviridir.Yaban ellerde bu kavrama sığınıp çocuklarımıza bir şeyler anlatmak istedik.Ama yâ hû,gözünüzü seveyim,Kur'an Kurslarında,İmam Hatip Liselerinde Rasulullah'ın (sallallahualeyhivesellem) kişiliğini ve örnekliğini, Ashâbı Kirâmın fıtratında İslam'ın nasıl neşet ettiğini, âlimlerimizin, âriflerimizin, zâhidlerimizin o örnekliği nasıl taşıdıklarını anlatırken bu tâbiri kullanamaya ne gerek var? Biraz Kant biraz Kierkagard okuyun Allah aşkına! Değer kelimesini ortaya koyarken ne düşünüyordu modern felsefe bir bakın.

...
- Ama Mervecim unpredictable bir tavır bu yani.
- Yoo, bence diil. Tam Mervelik. Takım 

Biz "dîn"olgusunu kültürün çıktısı sayanlardan,dînî îcad edilmiş figür iddia edenlerden fersah fersah berîyiz.Yüz yıldır neler yaşadığımızı biliyorum*. Bu kelimelere nasıl tutunulduğunu,tutunanların kendi zaman ve zeminlerinde mâkul eylemlerde bulunduğunu da biliyorum.Fakat karaya çıktık.Yapıştığımız tahtayı bırakalım artık.Din ne, eğitim ne?Batı uygarlığı Yunan Pagan Kültüründen** bu yana "din" kavramını nasıl îcâd etti,Rabbimiz ile aramıza "din" figürü nasıl girdi bir bakın Allah aşkına!Eğitim kelimesinin kökeni ne imiş Nişanyan sözlüğe bakın.Kaç yıl evvel îcad edilmiş bu sözcükümsü?

Kişi Rabbinin buyurduklarını anasından, babasından, atasından, çevresinden öğrendiği gibi elbette hocasından da öğrenir.Din öğrenimi değil bu:Kur'an Ta'lim ve Tedrîsi.Bu tedrisat hal sirâyeti ile başlar.İlimde ilerledikçe ismi değişir.Tecvid İslamidir de Matematik İslami değil midir?Her ilim Allah'ın nimetidir.Medeniyetimiz ders almak için okunur,uygarlıklar ibret almak için.Konumunuzun hakkını verin cemaati müslimin.İnanıyorsanız üstünsünüz.

*İsmail Kara
Türkiye'de İslamcılık Düşüncesi 3 Cilt
Cumhuriyet Türkiyesinde bir Mesele Olarak İslam 2 Cilt
İlim Bilmez Tarih Hatırlamaz
Çağdaş Türk Düşüncesinin Meseleleri

** Nurettin Topçu, Nigel Tubbs, Macit Fahri. Tabii bunları okurken ilginizi çeken maddelere İslam Ansiklopedisinden bakabilirsiniz.

- Heh, yine kimsenin okumayacağı bir şey yazdın. Tebrik ederim Mervecim. 
- Sen öyle san canım.
...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder