11 Kasım 2021 Perşembe

Bilim 'subjeckt' ten nasıl kurtulur?

Bak içimden ne anlatmak geldi. Henüz küçük yaşlardan beri evdeki ve okuldaki kütüphanemiz beşeri bilimlerle ilgili çapraz okuma yapma imkanı vermiş bana. Bunu çok geç farkettim. Bir yanda peygamberler tarihi bir yanda homo sapiens sapiens tarihi. Oh mon dieu! 

Beşeri, tecrübî ilimlerde de Kuranî ilimlerde de okuma ve düşünme eylemleri sona eremez. Hâlâ delice okumaya devam ediyorum. Temel Brittanicca, Büyük Laraousse, Ana Britanicca ve basılı birkaç İslam Ansiklopedisi ile başlayan yolculuk tüm ciltleri ve ekleri ile çevrimiçi okunabilen İslam Ansiklopedisi ve yarım milyon maddeye sahip Wikipedi ile devam ediyor. Tabii Wikipedi bilim kurulu onaylı bir ansiklopedi değildir. Sizin doğrulamanız gerekir. Tecrübî ilimler için kullandığım platform ise Khan Akademi. 

Bu süreç beşeri bilim savı ileri süren öznenin kendini ne kadar zorlasa da içinde yetiştiği 'subjekt'ten kurtulamayacağını farkederek derin bir nefes almama sebep oldu. Bu böyledir. Yeterince objektive olabilirsin. Tamamen objektive olamazsın. Adamımız Freud Victoryen dönemde yaşamasaydı muhtemelen 'penisneid' kavramı ile yüz yıl boyu uğraşmak zorunda kalmayacaktık. Jung amcanın babası şöyle yapmasaydı belki de kollektif bilinçdışı... Bla bla bla. İşte bildiğiniz şeyler. Yine çoğu kişiyi ilgilendirmeyen bir konuda yazdım. Olsun içimden geldi. 🤍

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder