1 Kasım 2020 Pazar

Şeytan Olmasaydı Ne Olurdu?

Hasankeyf, Kasım 2018


Rabbimiz Adem aleyhisselamı yarattı ve onu bir müddet o halde bıraktı. Şeytan, bu yeni varlığı etrafında dönerek dikkatle inceleyince bir midesi olduğunu fark etti. İştah sahibi olduğu için nefsine hakim olamayacağını anlayınca "ben yenerim bunu" dedi. Daha secde emri gelmeden kararını vermişti hain. Biz buna iman ediyoruz.
Peki şeytan olmasaydı ne olurdu? Bu ve bunun gibi yaratılışla ilgili soruların hepsi kendi içinde tutarsız. Çünkü insanın iki bilgi kaynağı vardır. Biri vahiy biri akıl. Akıl bize sünnetullah çerçevesinde edinebileceğimiz bilgileri verir. Şöyle olunca ateş yanar, şöyle olunca yanmaz. Bu Rabbimizin bizim için kurduğu düzendir. Bu kurallara hayranım. Ama mağaranın içinde, turna kuşu kuklasının gölgesini gerçek sanan biri gibi olduğumu da biliyorum. Nasip olur da cennete gidersem, yaradılışın ince ayrıntılarını görme şerefine erersem kuklaların gölgelerini gördüğümü anlayacağımı da biliyorum vahyi bilgi ile. İki kanadım var. Biri akıl biri vahiy. Birini kırarsam uçamam. 
Rabbimizi kendimiz gibi zaman ve mekanla mukayyet sandığımız için soruyoruz bunları. Onun kurduğu düzende bir "şey" olmadığında hadiselerin farklı olacağını zannediyoruz. Rabbimiz ezel ve ebedi bilir. O zamanla sınırlı değildir. Bir şey onun için önce veya sonra değildir. Her şey, her zaman ve her mekan aynı anda O'nundur. Biz üç boyutlu bir oyunun içindeymişiz gibi hayatımızın saniyelerini birbiri ardınca görüyoruz. Halbuki Rabbimiz zamandan münezzehtir. Boşuna mı öldürdü batılı insan kardeşlerimiz eksikli Tanrı fikrini? Kullarını acı çekmek için Dünyaya yollamış bir Tanrı fikrini elbette öldürsünler. O putu kırıp İslam'la şereflenirler inşallah.    
O bir şeyi isterse herkes istemese de sonuç değişmez. O bir şeyi istemezse herkes istese de sonuç değişmez. Kula hürce irade edeceği bir alan vermiş ve bu alandaki kanunları değiştirmemiştir. "Ya sonradan canı değiştirmek isterse" sorusu Allah'ı kendimiz gibi zamanla kayıtlı sanmamızdandır. O evveldir, O ahirdir. Her şey O'nun emrindedir. Diyelim aşk ile, Hû Allah, La İlahe İllallah, Onlara Karşı Yeter Sana Allah, En Büyük Allah!
Kaynak
Hadislerle İslam DİB
Platon Devlet
Nietzsche Böyle Buyurdu Zerdüşt

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder