31 Ekim 2020 Cumartesi

İnsanlığın Atası

Çilimli, Sonbahar 2020



İman ediyoruz ki insanlar Adem aleyhisselam'ın çocuklarıdır. O topraktan yaratıldı. Rabbimiz Âdem aleyhisselamı, cuma günü, cennette yaratmaya başladı ve bedenini yarattığında onu bir süre kendi hâline bıraktı. Rabbimiz Adem aleyhisselama isim koyma becerisi ile donatmıştır.  

İlk atamız Adem aleyhisselamın dünya imtihanının ne zaman başladığını vahiy ile öğrenmedik. Bilim insanları sınırlı veri ile türümüzü "homo sapiens sapiens" olarak isimlendirdi. Sırasıyla homo sapiens, hominia, hominidae ailelerinden olduğumuzu söylediler. Bunların tümü bir anda olmadı. Bazı yaratılmışlarla çıplak gözle fark edebildiğimiz benzerliklerimiz vardı. 

Elimizdeki teknolojik imkanlar geliştikçe çıplak gözle kendimize benzettiğimiz canlılardan başlayarak genetik analizler yapmaya başladık. O da nesi, gorillerle %98 aynı genleri taşıdığımızı öğrendik. Yüce kitabımızda "Aşağılık maymunlar olun" denilen kavmin torunları bu işe pek sevindiler. "Bakınız, sadece biz değil, tüm insanlık maymundan geliyor" tezini ispat etmeye çalıştılar. Fakat bir müddet sonra farelerle insanların %99 aynı genleri taşıdığı ortaya çıkınca bu heves kursaklarda kaldı. Çoğu insanın hakikatin kendisi sandığı bilgi aslında sadece bir yorum, bir önermeden ibaretti. Yarın farklı bir önerme ile karşılaştığımız anda soluverecek bir önerme.

Bu bilgi sadece Allah'a ve Rasulüne iman edenlerin yani güvenenlerin işine yaradı. Çünkü, iman etmeyenler fare ile benzerliğimiz ile gorillerle benzerliğimizin farklı olduğunu, genomik kıyaslama yoluyla karşılaştırma yapmamız gerektiğini, e böyle bakınca da yine gorillerden geldiğimizi söylediler. Ne diyelim, bu kadar cehalet ancak tahsille mümkündür. 

İslam, bilim ve felsefe ile çelişemez. O vahyi bilgidir. Bilim ve felsefe ise gözlem, deney, şüphe ve sezgiden ibarettir. Çok seviyorum bilimi, felsefeyi, sanatı. Ne güzel yaratmış Rabbimiz! Dünya üzerinde bu üçünü de bizim ilerlettiğimiz bir çağ oldu, yine olacak inşallah, hayat amacım bu benim. Fakat bunların oyun ve oyalanmalarımız olduğunun da bilincindeyim. Saf hakikat dururken neden oyuncağa hakkı söyletmekle vakit geçireyim?

Rabbim kalbimizi imanda sabit kıl. Rasulune layık ümmet eyle. Amin.    

Kaynak: Hadislerle İslam, DİB. Türlerin Kökeni, Darwin.    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder