11 Ekim 2021 Pazartesi

pişe ruh mudur?



"Psişe ruh değildir." cümlesini okuyunca derin bir oh çekip "Elhamdülillah" dedim. Psişenin ruh olmadığını biliyoruz. Ama nedense çok çabuk unutuyoruz. Sanırım bu cümleyi psikologlardan sık sık duymaya ihtiyacımız var.Psişe: Duygu, düşünce, inanç, zeka ve hafıza gibi bir çok bölümden oluşur. İnanç denilen alan okuyucu tarafından yanlış anlaşılabilir çekincesiyle minik bir açıklama eklemek istedim.
İnanç derken aman sadece dinimizin kastedildiğini düşünmeyelim. Örneğin "beceriksiz olduğumuza dair bir inanç" geliştirmiş olabiliriz. Psikolojinin ilgilendiği inanç alanı salt dinimizin sunduğu inançlar değildir.

Gelelim yazının sonundaki meşhur söze. Evet, üstad Cemil Meriç "Namaz kılan bir toplumun psikolojiye, zekât veren bir toplumun da sosyolojiye ihtiyacı yoktur" demiştir. Ama Cemil Bey'in kitaplarını okumadan, kurduğu anlam dünyasının önünü ardını bilmeden retorik kasma gayreti ile bu tür twitlerin altına birbirimizi etiketleyemeyiz. Depresyona girmiş arkadaşımıza "ne var canım bunda üzülecek, canını sıktığın şeye bak" diyemeyiz.

Dini sahih bilgiye nasıl ulaşacağınıza dair tüm sorularınız için biz vaizler buradayız. Ama kök inançlarımız, yanlış düşünme kalıplarımız, anlamlandıramadıgımız veya yaşayamadığımız duygularımız, yönetemediğimiz zekamız, örttüğümüz hafızamız için psikiyatrist ve klinik psikologlara danışmaktan çekinmemeliyiz ve bunu bir imanî problem olarak görmemeliyiz. Duygu, düşünce, kök inanç, zeka ve hafızamızı daha yakından tanımak imanımıza pek olumlu katkılar sunabilir. Bu fırsatı neden kaçıralım? Diyelim terapiye gitme imkanımız yok.




@kemalsayar_official @drerolgoka @doktor.rabia @mteber @aysemelekarslanbenzer @pskmervematkarimov @oyun.terapisti.anne @psikologelifozdemir @psk.cihanuluc @ailebiz Hanımefendi ve Beyefendilerin yazılarını neden okumayalım?

Ha derseniz ki hocam ben nefs, ruh, akl, kalb, şeytan, ilhamcı melek nedir merak ediyorum. İmam Gazzali'mizin dilinden okuyoruz, bekleriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder